2008年8月4日 星期一

冰皮月餅

冰皮月饼/Peng Pei Mooncake
材料: Ingredients: Bahan-bahan
(A)
冰皮
350克水
2茶匙班兰叶香精
200克糖粉
240克糕粉
50克白油
(B) 馅料
1000克莲蓉馅
60克瓜子
1 茶匙香精(随意)
1/2 茶匙色素(随意)
(A) Skin
350 gm Water
2tsp Pandan flavor
200gm Icing Sugar
240 gm Koh Flour
50gm Shorthening
(B) Filling
1000gm Lotus Paste
60gm Melon seed
1 tsp flavor
1/2 tsp coloring
(A) Kulit
350 gm Air
2 Sudu tea Perasa Pandan
200gm Gula Aising
240gm Tepung Koh
50gm Shorthening
(B) Inti
1000gm Inti Lotus
60gm Biji Melon
1 Sudu tea Perasa
1/2 Sudu tea Perwarna
做法/Method/Cara-cara:

1. 香精及色素,加水溶化。
2. 糕粉与糖粉拌匀,加入水,揉成糰。
3. 加入白油,揉至有弹性。
4. 包馅印出模型即可。

1. Mix water, essence and coloring.
2. Koh Flour mix with icing sugar, add in water and knead into a dough.
3. Add in shortening knead till elastic.
4. Place filling in the center and pleat it together.

1. Campurkan air, perasa, dan perwarna.
2. Campurkan Tepung Koh dengan Gula Aising, air dan uli sampai menjadi satu adunan..
3. Campurkan shortening uli sehingga liat..
4. Asingkan aduanan dan masukkan inti dan gunakan acuan untuk mendapat bentuk.

沒有留言: