2008年8月4日 星期一

雞絲蛋糕卷/ Chicken Floss Roll / Roll Serunding Ayam

雞絲蛋糕卷� / Chicken Floss Roll / Roll Serunding Ayam
烘烤溫度 180‧C
烘烤時間 15 分鐘
使用模型 14"
Oven temperature 180° C
Baking time 15 minutes
Mould size: 14"
Suhu ketuhar 180° C
Masa membakar 15 minit
Saiz acuan:14"
材料:
(A) 300克海綿蛋糕粉﹐300克蛋﹐1 茶匙鹽﹐60毫升水
(B) 60克溶化奶油
(C) 250克沙拉醬﹐250克雞肉松﹐50克青蔥﹐30克芝麻
Ingredients:
(A) 300gm Sponge Mix,300gm Eggs,1 tsp Salt,60ml Water
(B) 60gm Melted Butter
(C) 250gm Mayonnaise,250gm Chicken floss,50gm Spring Onion,30gm Sesame Seeds
Bahan-bahan:
(A) 300gm Tepung Campuran kek Span,300gm Telur,1 sudu the Garam,60ml Air
(B) 60gm Mentega dicairkan
(C) 250gm Mayonis,250gm Serunding ayam,50gm Daun Bawang,30gm Biji bijian
酕楊
1. 將材料A 打至松發濃稠。�
2. 加入材料B 輕輕拌勻。�
3. 倒入墊紙后的烤盤,撒上芝麻,青蔥和雞肉松。
4. 用180 C 烤12至15分鐘,將蛋糕取出后,馬上脫模移到架子上,將四邊的紙撕開冷卻。
5. 蛋糕上搽上沙拉醬,撒上雞肉松,卷起切成塊狀。
Method
1. Beat ingredients A until creamy and fluffy.
2. Add in ingredients B slowly and mix well.
3. Pour batter into a lined and greased baking tray. Sprinkle sesame seeds, spring onions and chicken floss.
4. Bake in preheated oven for 12-15 minutes till cooked. Invert cake onto a tray and remove the lining paper from cake.
5. Spread cake with mayonnaise, sprinkle chicken floss all over the cake and roll up the cake tightly.
Cara-cara
1. Pukul bahan A sehingga kembang berkrim.
2. Campurkan bahan B perlahan-lahan dan kacau sehingga sebati.
3. Tuangkan campuran kek ke dalam acuan segi empat sama bersaiz 14" yang sudah dilapik dengan kertas gris.Tabur biji bijian, daun bawang dan serunding ayam.
4. Bakar dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 180 C selama 12-15 minit sehingga masak. Pindahkan kek dari acuan ke rak wayar kek dan buka kertas gris di tepi.
5. Sapu kek dengan mayonis, taburkan serunding ayam pada serata kek dan gulungkan kek dengan kemas seperti swiss roll.

沒有留言: