2008年8月4日 星期一

marble cheese cake

大理石乳酪蛋糕 / Marble Cheese Cake
材料: Ingredients: Bahan-bahan:

500克起司
100克糖
20克吉利丁
80克水
10克可可粉
25克熱水
200克鮮奶油

500 gm Cream cheese
100 gm Sugar
20 gm Gelatine
80 gm Water
10 gm Cocoa powder
25 gm Warm water
200 gm Whipping cream

500 gm Krim keju
100 gm Gula
20 gm Gelatin
80 gm Air
10 gm Serbuk koko
25 gm Air Panas
200 gm Krim putar


做法:

Method:

Cara-cara:


  1. 可可粉先溶于熱水。
  2. 吉利丁洒在水中溶解。
  3. 隔水煮乳酪,糖,不
    停攪拌。5分鐘后,
    加入吉利丁,將所有
    材料煮至濃稠及均勻
    即可。
  4. 打發鮮奶油。
  5. 將打發的鮮奶油与乳 酪面糊混合
  6. 裝入烤模中,放入冷 凍4個小時。

  1. Mix cocoa powder with warm water.
  2. Sprinkle gelatine over water to allow gelatine to soften slightly.
  3. Double boil cream cheese and sugar, stirring frequently with wooden spoon, for about 5 mins add in gelatine and cook until gelatine dissolves completely mixture thickens and coats the spoon well.
  4. Whisk whipping cream until peaks form.
  5. Pour whipped cream into mixture.
  6. Pour into serving bowl and refrigerate for 4 hou
  1. Campurkan serbuk koko dengan air panas.
  2. Taburkan gelatin ke dalam air supaya gelatin larut dalam air.
  3. Masakkan krim keju dan gula , kacau dengan sebati selama 5 minit. Masukkan gelatin dan masak sehingga gelatin larut dengan sebati.
  4. Pukul krim putar sehingga berkembang.
  5. Masukkan krim putar ke dalam adunan.
  6. Tuang ke dalam loyang dan sejukkan selama 4 jam.

餅干底 / Biscuit Crust Base
材料: Ingredients: Bahan-bahan:

100克面包糠 / 餅干
30克麥片
20克糖
40克烤過杏仁粒
130克溶化奶油

300 gm Bread crust or Cream crackers
30 gm Quicker Oat
20 gm Sugar
40 gm Toasted almond nibs
130 gm Melted unsalted butter

300 gm Serpihan roti atau biskut
30 gm Quicker Oat
20 gm Gula
40 gm Ketulan Kacang Badam
130 gm Mentega dicairkan

餅干底:將所有材料拌勻,壓在烤模底部,放入冰箱冷藏10分鐘。

Biscuit Crust Base: Mix all the ingredients evenly, press the mixture into the mould. Keep in the fridge for 10 minutes.
Dasar biskut: Campurkan semua baahn dan kacau dengan sebati, tekan bancuhan biskut ke dalam loyang sehingga sekata, dan sejukkan selama 10 minit.

沒有留言: